17°C pochmurno z przejaśnieniami

3 polski TOP CHEF we Wrocławiu

Slow Food na talerzu - pysznie - zdrowo - sezonowo

 

W ubiegłą sobotę Wrocław opanował Slow Food. Gwiazdą warsztatów, zaraz obok 15-kilogramowego suma prosto z doliny z Baryczy był Kuba Korczak z kanału kuchnia+, ekspert TVN 24 i Marcin Przybysz, zwycięzca III edycji programu Top Chef. Razem uczyli jak sprawnie przygotować pyszne i zdrowe rybne potrawy.

 

 

Specjalnym gościem spotkania był dr Aleksander Kowalski, ichtiolog z 50-letnim doświadczeniem prosto ze stawów Milickich.Przewodnim tematem na warsztatowych stołach były ryby słodkowodne z Doliny Baryczy, regionu znanego w całej Europie z doskonałej hodowli karpia milickiego.

 

 

Pod nadzorem doświadczonych kucharzy około 20 uczestników mogło się nauczyć, jak wyfiletować suma czy karasia, jakposiekać trawę cytrynową czy własnoręcznie ubić majonez. W duchu Slow Food przygotowano steki z suma, burgery z amura, wędzonego karpia, sandacza, podanego z jarmużem, pęczakiem oraz warzywami. Przełamaliśmy również rybie tabu - serwując deser ze skórą lina w cieście.

 

 

MENU:

Wędzony sandacz z kaszą pęczak, jarmużem, kiszonymi warzywami i wędzonym kozim serem zagrodowym.

Burgery z amura i wędzonego karpia z makaronem z fasoli mung, coleslaw'em z trawą cytrynową.

Steki z suma z plastrami wątróbki z suma confit, puree z marchewki, chipsy z topinambura

Creme caramel - skóra lina w karmelu aromatyzowanym imbirem, ciasto filo

 

 

3 polski TOP CHEF we Wrocławiu komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Kuchnia, Wrocław - więcej informacji