15°C bezchmurnie

Święto piwa we Wrocławiu

Kiedy: 2016-06-10 , godzina: 12:00 | Gdzie: Stadion Wrocław

Wydarzenia, Święto Wrocławiu - zdjęcie, fotografia

7 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

10 czerwca rusza 7. edycja największej imprezy poświęconej piwom rzemieślniczym w Polsce - Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. W tym roku na esplanadzie Stadionu Wrocław zaprezentuje się rekordowa liczba wystawców, bo aż 70 stoisk piwnych, oferujących ponad 400 lanych piw ze 150 małych i średnich browarów, a wśród nich 40 premierowych smaków. Poza częścią targową w programie trzydniowej imprezy znalazły się: degustacje, warsztaty piwowarskie, pokazy kulinarne, kursy sensoryczne, panele dyskusyjne, wystawy, koncerty i specjalne strefy: turystyki piwnej oraz piłkarzyków, na której rozegrany zostanie turniej mistrzostw Europy. Festiwal jest elementem programu Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016.

Rekordowy Festiwal

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa z każdą kolejną edycją notuje rekordowe wyniki, z roku na rok gromadząc coraz więcej wystawców: w weekend 10-12 czerwca na esplanadzie Stadionu Wrocław pojawi się ich aż 70 (w ubiegłym roku było ich 57 , w 2014 - 35 , zaś na pierwszą edycję imprezy w 2010 roku przyjechało 10 wystawców ).

Tak dynamiczny rozwój Festiwalu to efekt rewolucji piwnej w Polsce, której jesteśmy świadkami od kilku lat. Pomimo coraz większej popularności oraz dostępności w pubach i sklepach piw z browarów rzemieślniczych, to Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa wciąż jest miejscem, w którym uczestnicy mają dostęp do największej gamy smaków "złocistego trunku". Tak bogatego wyboru nie oferuje żaden inny festiwal piwa w Polsce, znajdziemy tutaj m.in.: piwa bardzo gorzkie, z dużą zawartością goryczki, wytrawne, palone, ale też karmelowe, słodowe, mocno chmielone, kwiatowe, owocowe, bezalkoholowe, mocno alkoholowe i wiele, wiele innych.

Dolny Śląsk to jeden z najdynamiczniej rozwijających się regionów browarniczych, dlatego na Festiwalu specjalną strefę stworzą browary Wrocławia i okolic, które pojawią się w liczbie 13 podmiotów: Jedlinka, Kamienica, Miedzianka, Nepomucen, Probus, Prost,, Profesja, Roch, Spiż, Browar Stu Mostów, Warsztat Piwowarski, Widawa, Złoty Pies.

Spotkania, warsztaty, konkursy, panele

Jednakże szeroka oferta handlowa to tylko jedno z oblicz wrocławskiego Festiwalu. Organizator - Centrum Kultury "Zamek" - główny cel organizacji wydarzenia definiuje jako: budowanie kultury piwnej oraz edukacja.

Uczestnicy mają okazję do wzięcia udziału w spotkaniach z piwowarami domowymi, uczestniczenia w pokazach warzenia piwa sposobem domowym, brania udziału w konkursach wiedzy o browarnictwie, czy też w panelach dyskusyjnych z udziałem znanych postaci „świata piwnego”. Jeden z takich paneli dotyczyć będzie potencjalnych kierunków rozwoju rewolucji piwnej w perspektywie najbliższych 5 lat, spotkanie poprowadzi Tomasz Kopyra - najbardziej znany i popularny polski bloger piwny. Kolejny poświęcony będzie turystyce piwnej - Marcin Sekida z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej wraz z dr Mateuszem Rogowskim z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu będą dyskutować o fenomenie biroturystyki.

Na Festiwalu nastąpi rozstrzygnięcie konkursu piw domowych, wręczona zostanie również nagroda dla najlepszego piwa roku a.d. 2015 organizowane go przez branżowy portal Browar.biz.

Uczestnicy będą mogli poddać się testowi na daltonizm smakowy, czyli określić swoją wrażliwość na podstawowe smaki konieczne przy ocenianiu piwa: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Przewodnikiem po świecie piwnego savoir-vivre będzie informator festiwalowy - otrzyma go każdy uczestnik imprezy nabywający oficjalny kielich 7 edycji Festiwalu. W informatorze znajdziemy m.in. podstawowe informacje o tym: od jakich piw najlepiej rozpocząć przygodę z degustacją, w jaki sposób konsumować różne rodzaje piwa, z jakimi potrawami można je łączyć, a z jakimi nie oraz listę wystawców i plan Festiwalu.

Festiwalowe piwo, etykieta oraz festiwalowy kielich

Jak co roku uczestnicy Festiwalu na FB w drodze głosowania wybrali styl piwny oficjalnego piwa festiwalowego, które w tym roku uwarzy wrocławski Browar Profesja .Spośród 6 propozycji: Hefeweizen z owocami, Hoppy Pils, Black Witbier, Polish Ale, Irish Red Ale, Premium Bitter, najwięcej głosów uzyskał styl Hefeweizen z owocami

Na etykietach piw warzonych przez Browar Profesja pojawiają się postaci reprezentujące różne profesje. Postać, która pojawi się na etykiecie piwa festiwalowego została wybrana przez organizatorów Festiwalu na podstawie propozycji, które zgłaszali fani festiwalu na facebook'u. Propozycji padło wiele, po długich obradach organizatorzy zdecydowali, że PIWOWAR najlepiej odda ducha Festiwalu.

Jak co roku piwni smakosze i kolekcjonerzy będą mieli okazję zakupić szkło festiwalowe, które jest projektowane specjalnie na Festiwal. W tym roku będzie to kielich Craft Master Bowl. Nowoczesny kształt i przemyślana forma sprawiają, że kielich sprawdzi się zarówno przy degustacji, jak i codziennym użytkowaniu. Producentem kielichów jest Rastal, jeden z najlepszych w Europie producentów szkła dla gastronomii. Pojemność kielicha to 0,3 l z dodatkową, degustacyjną cechą 0,2l. Będzie go można dołączyć do kolekcji kielichów i kufli Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, ponieważ, każda edycja Festiwalu ma swoje dedykowane szkło.

Scena piwno-kulinarna

Scena piwno-kulinarna 7. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa to miejsce w którym spotkają się piwowarzy domowi, przedstawiciele browarów, kucharze, blogerzy, lokalni producenci żywności, restauratorzy oraz wszyscy którzy poszukują połączeń piwa z dobrym jedzeniem. Scena ta zapełni się pokazami kulinarnymi ale nie tylko, będzie tam też miejsce na rozmowy o browarach rzemieślniczych, historii piwa we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku, o festiwalach piwnych na świecie. Będziemy także promować lokalnych rolników, produkty nagradzane ekologicznymi certyfikatami jakości, unikatowe potrawy regionalne, dania przygotowane na podstawie historycznych przepisów.

Niezwykle interesująco zapowiadają się seanse gotowania na żywo oraz prezentacje na scenie piwno kulinarnej. W tym roku ekipa kucharzy z "O kuchni z Ludźmi dla Ludzi" - chef Marcin Kurzawa oraz chef Aleksandra Lupa przygotują następujący zestaw: jako przystawka - zapiekana ostryga / majonez sojowy / crumble z chleba piwnego / dzikie polskie zioła, danie główne Żabnica / veloute / makaron pełno jajeczny / sezonowe polskie warzywa / rukiew wodna / liście Merigold, zaś na deser - ciasteczko piwne / mus z dolnośląskich malin / granita z czarnej herbaty i trawy cytrynowej / kruszonka z palonego masła / pędy kukurydzy.

Przedstawiciele Magazynu kulinarnego "Kocioł" przygotują zupę piwną z kotła z przekąskami w formie past do smarowania oraz pokażą prezentację z ostatniego numeru magazynu poświęconego w całości piwu.

Slow Food zaprosi na warsztaty z cyklu WOJ (Wiedza o jedzeniu), konkretnie w soczystym warsztacie chwastno-podpłomykowym, na którym uczestnicy samodzielnie wykonają gryczane, bezglutenowe podpłomyki z dodatkiem soku jabłkowego tłoczonego bez dodatku cukru, a następnie upieką je z pomocą dorosłego lidera.

Wrocławski Browar Stu Mostów zaprezentuje aktualny stan przygotowań projektu Schöps, polegającego na "wskrzeszeniu" legendarnego piwa warzonego od XVI wieku we Wrocławiu. Schöpsa uznawano przez dwa stulecia za czołowe w tej części Europy. Produkcję rozpoczęto około 1550 roku, warzone było w browarze miejskim z trzech składników: szyszki chmielu, ziarna pszenicy i dobrej wody. Było symbolem Wrocławia, przyniosło Wrocławiowi sławę i cieszyło się renomą w wielu innych miastach Polski i Niemiec. Schöps warzone do połowy XVIII w., miał ogromne znaczenie dla stylu życia i w codziennej diecie wrocławian. To było piwo, o którym pisali kronikarze, historycy i poeci – zawsze z dumą, podkreślając jakościowe jego walory.

Strefa Turystyki Piwnej

Pasja, podróż, przygoda to hasło przyświecające Strefie Turystyki Piwnej, w której zaprezentują się miejsca mogące zainspirować uczestników Festiwalu do podróżowania szlakiem piwnym: browary otwarte na turystów, muzea poświęcone historii piwa, piwne spa. W tym roku pokażą się m.in. Browar Miedzianka, Pałac Brzeźno (piwne spa) Miasto Piwowarów (łaźnie piwne), czy Browar Bednary z regionu łowickiego. Ważnym i ciekawym elementem Strefy będzie także multimedialna wystawa, opisująca historyczne browary Dolnego Śląska. Przy Strefie pojawi się też niewielka przestrzeń rekreacyjna z leżakami i siedziskami dla tych, którzy planując piwne podróże, będą chcieli na chwilę się zatrzymać.

Muzyka: Hurt, Apteka, Samołyk

Podczas 3 dni trwania imprezy na scenie koncertowej Festiwalu wystąpi 15 wykonawców. Wśród artystów, których będzie można posłuchać podczas Festiwalu znaleźli się m.in. legenda wrocławskiej sceny muzycznej - zespół Hurt, kultowy skład trójmiejskiej alternatywy - Apteka, goście z Saksonii - Free Little Pigs, czy doskonale znani miłośnikom brzmień brit-popowych Janek Samołyk oraz The October Leaves. Poza scena koncertową działać tez będzie scena dj-ska, na której dominować będą brzmienia elektroniczne serwowane przez znanych dj-ów.

Strefa Piłkarzyków na 7. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa

Specjalnie z myślą o fanach piłki nożnej, organizatorzy przygotowali na tegorocznym Festiwalu Strefę Piłkarzyków. W nawiązaniu do Euro 2016, rozegrane zostaną mistrzostwa małej piłki nożnej - dla firm oraz dla graczy indywidualnych, w dwuosobowych drużynach. O prawidłowy przebieg meczów zadba współorganizator Strefy - Wrocławski Klub Piłki Stołowej.

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa w liczbach:

Powierzchnia łączna terenu imprezy - ok. 40 tys. m²

Powierzchnia terenów rekreacyjnych/zielonych - 8 tys. m²

Liczba wystawców piwnych – 70

Liczba wystawców handlowych – 50

Liczba oferowanych piw – lane 400, butelkowe ok. 800

Czas trwania Festiwalu – 3 dni

Liczba scen – 3 (scena piwno-kulinarna, scena koncertowa, plaża słodowa)

Liczba koncertów – ok. 15

Święto piwa we Wrocławiu komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Wydarzenia, Wrocław - więcej informacji