19°C bezchmurnie

Kuchenne inspiracje

Początek nowego roku zawsze wiąże się z ambitnymi postanowieniami, o których, niestety, zazwyczaj zapominamy w drugiej połowie stycznia. Jedni chcą zerwać z nałogiem, kolejni schudnąć, a jeszcze inni nauczyć się obcego języka. A może lepiej zacząć od czegoś bardziej realnego? Planu, którego nie porzucimy po kilku nieudanych próbach i wcielimy w życie? Gdyby tak... rozpocząć kulinarną podróż?


Gotowanie to nie sztuka przeznaczona jedynie dla wybitnie uzdolnionych, obdarzonych wyjątkowym smakiem osób. Nie wymaga ona również ogromnego nakładu pieniędzy czy czasu. Tak naprawdę, gotować potrafi każdy, tylko musi to w sobie odkryć, a mówienie, że „nie przypalam tylko wody na herbatę”, jest marnym usprawiedliwieniem.

Dawniej każdemu posiłkowi towarzyszył konkretny ceremoniał, hołdujący osobom gotującym. Potrawy były starannie przygotowywane, tak by ich jedzenie było czystą przyjemnością. Z biegiem czasu wymyślano coraz to nowsze przepisy i metody, które przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dziś, gdy chcemy zjeść coś wykwintnego, nie zawracamy sobie głowy brudzeniem stosu naczyń, ale po prostu idziemy do restauracji. Gotowanie zostało sprowadzone do jedynie jego pierwotnej funkcji- zaspokajania głodu. Jest rozumiane jako sztuka przygotowywania posiłków w taki sposób, by były one zjadliwe i smaczne. I na tym koniec.

Czas to zmienić! Książki kucharskie nie są tylko dla przykładnych pań domu. W telewizji i internecie aż roi się od inspiracji, począwszy od programów o gotujących australijskich dzieciach, przez kulinarne potyczki, na zwykłych przepisach kończąc. Jest wiele blogów z filmikami instruktażowymi, które pokazują jak, bez większego wysiłku, stworzyć coś wyjątkowego. Wystarczy kilka produktów, podstawowy sprzęt i trochę chęci. Gotować może każdy, bez względu na jakiekolwiek ograniczenia.

- Jesteś zabiegany i nie masz czasu zjeść czegoś konkretnego?- Nawet kanapkę można urozmaicić paroma składnikami. -Jesteś na diecie?- Smak sałatki wcale nie musi być wciąż taki sam. Studenci najlepiej świadczą o tym, że długo można przetrwać jedząc same naleśniki lub pierogi (często niewiadomego pochodzenia), ale ta monotonia nawet im się ostatecznie nudzi. Żywienie się w fast-foodach jest wygodne i dla wielu stanowi ostatnią deskę ratunku, lecz na dalszą metę prowadzi do otyłości i chorób układu krążenia. Nie bez powodu popularne stało się hasło „jesteś tym, co jesz”.

Samodzielne przygotowywanie posiłków, pozwala na kontrolowanie jakości wykorzystywanych produktów, ich składu i wartości odżywczej. Daje ogromną satysfakcje i, choć wydawać się może inaczej, wiarę w swoje możliwości. Dodatkowo, wspólne gotowanie ze znajomymi jest świetnym sposobem na spędzanie wolnego popołudnia i rozwijanie swoich umiejętności. Zawsze wydaje się, że na nic nie ma czasu, a przecież chyba każdy, chociażby sporadycznie, organizuje jakąś imprezę. Przygotowywane przekąski, są wtedy świetnym polem do popisu i okazją do zachwycenia biesiadników.

Wbrew pozorom, podjęcie postanowienia noworocznego, związanego z gotowaniem, naprawdę może zmienić życie. Być może zajęcie się sztuką kulinarną stanie się waszym sposobem na odstresowanie i pozbędziecie się nałogów? Kontrolując to, co jemy, mamy wpływ na ilość dostarczanych do organizmu kalorii, przez co łatwiej jest nam utrzymać prawidłową wagę ciała. Niewykluczone, że szukając kulinarnych inspiracji w zagranicznych przepisach, poznacie chociażby podstawy języków obcych. Tak wiele można zyskać, zmieniając jedno przyzwyczajenie!

Podobno „dopóki walczysz jesteś zwycięzcą”, więc nie warto zrażać się przypaloną patelnią czy wodnistym sosem. Gotowanie to nie wyścigi czy osiągnięcie perfekcji. To zabawa składnikami, pozbawiona ograniczających reguł, która przynosi ogromną satysfakcję. Każdy sam może przyznać sobie tytuł MasterChefa czy 5 gwiazdek przygotowanej potrawie, bo smak jest kwestią indywidualną. Więc... do dzieła!

Kuchenne inspiracje komentarze opinie

  • segu 2015-01-06 12:39:17

    chyba zrobie sobie jajecznice zaraz :)

Dodajesz jako: Zaloguj się

Kuchnia, Wrocław - więcej informacji