9°C Lekkie zachmurzenie

Druga strona medalu - początek

Zaczynamy cykl o prawdziwym sporcie od kuchni!

 

Czym właściwie jest trening? Jak to wygląda? Niezależnie komu zadacie owe pytanie to odpowiedzi będą zbliżone do:  nieustanny wysiłek, niekończące się wyrzeczenia i mnóstwo wylanego potu. Do tego dochodzi jeszcze zmęczenie,  brak czasu, jedzenie z plastikowych pudełek, często również stres i nerwy. Dołóżcie jeszcze naukę i/lub pracę i już macie gotowe wyjaśnienie do powyższej odpowiedzi. Biorąc na warsztat naszych rodzimych, miejscowych atletów i własne doświadczenia, można sporządzić interesujący portret „sportowca z powołania”.

 

Jednak sam trening to nie wszystko. Nie należy skupiać się tylko na nim, zapominając po drodze o właściwych posiłkach i generalnym zorganizowaniu się. Jak już się decydujesz na 100 procentowe zaangażowanie w uprawianie sportu na najwyższych obrotach, to sprawne planowanie dnia musisz mieć w małym palcu. Począwszy od śniadania o odpowiedniej porze, by pozostałe posiłki móc zjeść w tych samych odstępach czasowych i przygotować je trzymając zbilansowaną dietę oraz odpowiednie składniki odżywcze na odpowiednią porę. Oczywiście z zachowaniem zasady, by przyrządzone „dania” nie powtarzały się codziennie, a produkty były jak najbardziej eko. Odżywianie to dopiero jeden z punktów harmonogramu, aczkolwiek najbardziej istotny. Jakie wyzwania czekają nas jeszcze w dalszej części dnia?

Kolej na tak zwane „suple”. Węglowodany, tłuszcze, białko, witaminy i minerały - wszystko co potrzebujesz do życia znajdziesz nie tylko w produktach pochodzenia naturalnego. Sportowcy muszą teraz szukać szczęścia w odżywkach i suplementach diety, bez których ani rusz. Kiedyś nie były tak popularne i koniecznie do uprawiania sportu. Teraz stały się tak powszechne, że każdy amator biegający co rano w parku, po rozruchu sięga po odżywkę białkową. Dla jednych to sama chemia, dla drugich z kolei to obowiązkowe uzupełnienie straconych wartości odżywczych podczas treningu, których wysokobiałkowym twarogiem nie uzupełnimy. Czy to oznacza, że jesteśmy skazani na spożywanie sproszkowanych produktów, które mają dać taką sylwetkę, jaką ma wielki mięśniak na opakowaniu?

W końcu zadajmy sobie pytanie czy sport to zdrowie? Czy dzięki systematycznym, wyczerpującym treningom będziemy szczuplejsi, piękniejsi i „lepsiejsi”? Czy każdy uprawiający poranny jogging, pakujący na siłowni czy przygotowujący się do maratonu jest sportowcem? W cyklu „Druga strona medalu” odpowiemy sobie na wszystkie pytania, a także zgłębimy tajemnicę jak funkcjonuje każdy człowiek zafascynowany sportem i mający z nim do czynienia na co dzień. Jak wygląda jego życie od kuchni, jak radzi sobie z codziennymi trudami i czy ma czas na trochę przyjemności. Nie pominiemy oczywiście kwestii słodyczy. Może dzięki temu zdołamy jasno sprecyzować kim właściwie są ci Sportowcy?

Druga strona medalu - początek komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Sport, Wrocław - więcej informacji